Skip Links

Home  >  Projects  > MMU Business School

MMU BUSINESS SCHOOL

BUSINESS SCHOOL & STUDENT HUB

The university's satisfaction was reflected in the award of additional fit-out works.

 
  • Thumbnail of Business School and Student Hub
  • Thumbnail of Business School and Student Hub
  • Thumbnail of Business School & Student Hub
  • Thumbnail of Business School & Student Hub
  • Thumbnail of Business School & Student Hub
  • Thumbnail of Business School & Student Hub
Image of Business School & Student Hub

General Information

The Business School and Student Hub at Manchester Metropolitan University’s city centre campus provides students with an exceptional new facility in which to meet, learn and access information.

The 20,500m2 building comprises three separate administration and teaching blocks. Ranging in height from four to eight storeys, the blocks are linked by two full-height atria. Bridges connect the blocks at their upper levels, providing additional teaching and break-out spaces.

Fast facts

Client
Manchester Metropolitan University
Duration
2009 - 2011
Location
Manchester
Region
Midlands & North West
Sector
Education

Our site team worked to develop an energy-saving pre-cast floor slab system which uses ground water as a cooling source.

With the dichroic glass originally specified for the cladding proving cost-prohibitive, we also led the value engineering exercise which ensured the viability of this fundamental element of the concept.

Although not a contractual requirement, we helped the University meet its sustainability aspirations for BREEAM Excellent. This included facilitating a photovoltaic array in time for the university to benefit from the higher rate Government Feed in Tariffs.

Health and safety measures included the design of an innovative access system to reduce work at height for operatives installing the glazing between the planks spanning the atria.

To achieve uniform colour and consistency across the 21,500m2 of exposed fair faced concrete, we worked closely with the four different suppliers of the scheme’s various concrete elements.

The building won the Prime Minister’s Award at the British Construction Industry Awards 2013, the judges praising the project’s design quality and the “superb relationships developed between client, contractor and consultants”.

The scheme was honoured with the Sustainability Award at The Concrete Society’s Awards for Excellence in Concrete 2012. The project was also named winner of the Large Project Category at The Institution of Structural Engineers’ North West Structural Awards 2012 and received a RIBA National Award.